Faoi ​​ainmhithe

Cat marmair

Pin
Send
Share
Send


Tá an cat marmair - Pardofelis marmorata (géineas Pardofelis) - le fáil i bhforaoisí Oirdheisceart na hÁise: i dtuaisceart na hIndia, Neipeal, Burma, an Téalainn, an Mhalaeisia, Sumatra agus Borneo. Tá na cait bheaga seo cosúil le liopard toiteach (Neofelis nebulosa). Is é an meáchan atá ag cat aosach ná 4-8 kg, is é 80-115 cm a fhaid ón srón go barr an eireabaill, cé go bhfuil an chuid eireaball 40 cm. ar na himill. Tá an t-eireaball tiubh agus feidhmíonn sé mar chothromóir agus é ag gluaiseacht feadh shraith uachtair na foraoise. Tá cosa oiriúnach do chrainn a dhreapadh, tá na cosa gairid. Tá an bholg agus an cófra daite níos éadroime, tá na cluasa dubh, agus tá láthair bán ag gach ceann acu.

Caitheann cait marmair an chuid is mó dá saol i gcrainn, ag beathú ar ioraí adhmaid, ialtóga torthaí, éin, reiptílí, froganna agus feithidí. Creidtear gur ainmhithe oíche iad seo. Ní thuigtear go maith iompraíocht an chine seo de chineál, faightear gach eolas ó bhreathnú cait marmair san ábhar.

Pórann siad ag am ar bith, ach ní bhíonn siad ach uair amháin sa bhliain. Maireann an toircheas 81 lá, rugadh 1-4 ciúb. Tá spotaí le feiceáil ag aois 4 mhí, go dtí sin tá dath donn láidir acu. Súile oscailte ar an lá 14. Tugadh suntas do chaithreachas ag aois 21 mí.

Is speiceas cat an-annamh é seo atá liostaithe in Aguisín I CITES.

Fothaí aitheanta:

  • Pardofelis marmorata marmorata - in Áise Tropical Oirdheisceart,
  • Pardofelis marmorata charltoni - i Neipeal.

    Cur síos

    Is cosúil go bhfuil an cat marmair cosúil le garghaol - Liopard toiteach (Neofelis nebulosa). Tá siad cosúil le méid na gcaití baile. (Felis catus)ach níos faide agus níos caol. Tá spotaí donn ag daoine óga ar fud an choirp, agus tar éis 4 mhí, bíonn an mharcáil mar thréith den speiceas seo, mar atá i gcait aosacha. Is dath donn-liath é dath cúlra an chóta le tint donn-donn, le stríocaí caol fadaimseartha dubh ar choróin an chinn, an mhuiníl agus an chúil. Tá a bhfionnadh tiubh agus bog, le cóta dea-fhorbartha. Tá an bolg liath liath nó lasmuigh den bhán, marcáilte le spotaí dubha soladacha. Tá an ceann níos giorra agus níos mó ná ceann cait eile, le ceann tosaigh leathan, súile móra donn, agus trí stríoc dorcha ar an dá thaobh. Tá cúl na gcluas dubh le stríoc liath. Tá na cosa sách gearr agus críochnaíonn siad le lapaí leathana. Is é an eireaball clúmhach, cruinn agus an-fhada, agus uaireanta fiú níos mó ná fad an chinn agus an choirp. Tá spotaí dorcha suite ar a fhad iomlán. Nuair a bhíonn tú ag siúl, coinnítear an t-eireaball go cothrománach, ag leanúint líne an dromlaigh.

    Tá fad an choirp, ag cur an chinn san áireamh, idir 45 agus 61 cm.Tá an t-airde ag an withers 28 cm ar an meán, agus tá fad an eireabaill idir 35 agus 55 cm. P. m. marmorata agus P. m. charltoni.

    Achar

    Tá gnáthóga geografacha ó Himalayas thoir go Maenmar agus réigiún Indochina. Cuimsíonn an dáileadh seo ceantair i dtuaisceart na hIndia, Neipeal, Sikkim, Assam, Maenmar, Laos, An Téalainn, Vítneam, an Chambóid, an Mhalaeisia Leithinse, Sumatra agus Borneo. I réigiún Malaeis, tá siad gann agus teoranta don mhórthír.

    Gnáthóg

    Taifeadadh cait marmair i ngnáthóga éagsúla ó leibhéal na farraige go dtí airde 3000 méadar. I measc na ngnáthóg tá foraoisí duillsilteacha síorghlas measctha, foraoisí tánaisteacha, glantacháin, foraoisí agus toir sé bliana d'aois. Déanann an chuid is mó d'fhoinsí cur síos ar an speiceas seo mar arboreal go príomha. Mar sin féin, léirigh go leor taifead agus tuairimí gur féidir leis an ngnáthóg a bheith níos leithne ná mar atá aitheanta faoi láthair.

    Pórú

    Is ainmhí solitary an cat marmair. Glactar leis nach féidir péirí a chruthú ach ar feadh tréimhse áirithe ama, chun iad a atáirgeadh. Níl beagnach aon eolas ar fáil ar chóras póraithe an speicis seo ina ngnáthóg nádúrtha.

    I mbraighdeanas, thug an bhean 2 líotar, le 2 phíotán an ceann agus bruscar eile de 4 phisín. Tarlaíonn cúpláil i measc na mban faoi chuing go míosúil, gan luaineachtaí séasúracha. Is é an tréimhse iompair idir 66 agus 82 lá. Tosaíonn píopaí ag siúl i thart ar 15 lá. Is féidir bia soladach a ithe i gceann 2 mhí. Bíonn cait marmair aibí go gnéasach ag thart ar 2 bhliain d'aois.

    Níl aon fhaisnéis ann maidir le cúram sliocht an speicis seo. Mar sin féin, áfach FelinaeInfheistíonn cait marmair cuid shuntasach dá gcuid ama i gcúram agus i dtraenáil píobán.

    Iompar

    I mbraighdeanas, tá cait marmair géillsineach agus is féidir a rá go bhfuil siad furasta iad a iompar. Tá siad mar thréithe mar ainmhithe an-ghníomhach, in ann dreapadh agus léim go breá. Tá a gcuid réamhchártaí gránna. Tá na crúba inghiorraithe, rud a fhágann gur dreapadóirí den scoth iad na cait. Tá an t-eireaball clúmhach, atá thart ar 75% d'fhad an choirp, oiriúnach le cothromú. Braitheann cait marmair compordach ar an talamh freisin. Tugann iompar agus moirfeolaíocht le tuiscint go bhfuil siad leath-chrann.

    Ar oileán Borneo, i seomra gaiste, d'fhéach mé ar chait fhiáin amháin ar feadh 10 nóiméad. Le linn an ama seo, d'fhéach cat marmair air féin ar bhrainse crann, ag airde 25 m os cionn na talún, agus ansin chuaigh sé síos lena cheann. Roimhe seo, níor breathnaíodh an cumas seo ach i gcait mhargaíochta. (Felis wiedii) agus Liopard dimcat (Neofelis nebulosa), dhá speiceas atá chomh adhmaid céanna.

    Cumarsáid agus dearcadh

    Cosúil le cait baile, is féidir le cait marmair purr agus meow a dhéanamh, ach déantar cur síos ar a "meow" mar chnagadh, seachas fuaim níos leanúnaí. Braitheann siad go mór ar fhís, rud a ligeann dóibh a fheiceáil i gcoinníollacha éadroma. Mar gheall ar a cloigeann níos giorra agus níos slánaithe le cnámha sróine leacaithe tá a radharc níos fairsinge. Soláthraíonn an mhoirfeolaíocht seo, in éineacht le súile ómra móra, le daltaí éilipseacha a bhfuil spás ceart acu, an fhís is mó atá riachtanach le haghaidh gluaiseachta i gcoinníollacha ísealsholais.

    Cothú

    Ceaptar go bhfuil cait mharmair ag fáil creiche den chuid is mó ar éin agus ar mhamaigh bheaga, mar shampla ioraí adhmaid, tupai, francaigh agus lucha, príomhaigh bheaga agus cinn scoite. Meastar gurb iad na héin atá suas le piasúin a gcreach is mó. I measc na n-íospartach eile tá laghairt, froganna agus feithidí. Ar oileán Borneo, is féidir leo a bheith níos mó ar talamh agus fiach ar thalamh.

    Bagairtí

    Meastar go bhfuil cat marmair ina speiceas neamhchoitianta ina limistéar geografach iomlán. Is ainmhí sách athfhillteach é seo agus tá sé ina chónaí go domhain san fhoraois, mar sin níl mórán eolais ann faoi stádas na speiceas seo. Is é an príomhbhagairt don chait seo ná scriosadh forleathan na gnáthóige foraoise ar fud Oirdheisceart na hÁise, a tharlaíonn ag ráta scanrúil, a théann i bhfeidhm ní hamháin ar dhaonra an speicis seo, ach ar a sholáthar bia freisin. Ar an dea-uair, i gcás ainmhí a bhfuil cóta álainn air, is annamh a fhaightear cat marmair sa trádáil neamhdhleathach fiadhúlra san Áise.

    Stádas slándála

    Tá cosc ​​ar fhiach don speiceas seo sna tíortha seo a leanas: An Bhanglaidéis, an Chambóid, an tSín (Yunnan amháin), an India, an Indinéis, an Mhalaeisia, Maenmar, Neipeal agus an Téalainn. Tá cat marmair in Aguisín I den Choinbhinsiún maidir le Trádáil Idirnáisiúnta i Speicis i mBaol (CITES), a chuireann cosc ​​ar thrádáil idirnáisiúnta speiceas. Tá cait marmair gann i zúnna agus póraíonn siad go dona i mbraighdeanas.

    Pin
    Send
    Share
    Send